De klassieke Mini op het witte doek, in TV-series en reclamespots

De filmklassieker ´The Italian Job (1969)´ met Michael Caine, waarin de Mini een hoofdrol had, is de meeste bekende en de kroon op het succes van de Mini. Ook Peter Sellers gebruikte de Mini in de Pink Panther film “A shot in the Dark” en reed er daarna regelmatig privé in. Later schonk hij de wagen aan Blake Edwards, regisseur van o.a. de Pink Panther films.

 

Ook in TV-series of reclamespots komt de klassieke Mini nog regelmatig voorbij. Wie kent er niet de grappige episodes van Mister Bean. De meest recente reclamespot waarin de klassieke Mini voorbij komt is die van verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden (2012), waar de Mini wel heel bruut wordt behandelt (menig liefhebber en trotse bezitter gruwelt dan ook bij het zien van deze spot).

Het begin van een tijdperk

De eerste Mini Cooper werd in 1959 op de Britse markt gebracht naar het ontwerp van Sir Alec Issigonis. Het kleine autootje – een doosje op wielen – moest vooral betaalbaar en handig in het stadsverkeer zijn. Het boodschappenwagentje van de huisvrouw werd echter ook in de armen gesloten door de hippe Londense scene van de jaren zestig. The Beatles lieten zich graag in de Mini’s zien, net als de acteurs Peter Sellers en Steve McQueen, Formule 1-coureur Graham Hill, Enzo Ferrari (‘Ik race ermee door de bergen’) en Brigitte Bardot die sprak van ‘Mon petit Anglais‘. Ook in de racerij blonk de auto uit dankzij de samenwerking met coureur John Cooper. Driemaal op rij won de legendarische Mini in zijn klasse de rally van Monte Carlo.

Sir Alec Issigonis naast zijn Mini

John Cooper  & sir Alec Issigonis

De eerste Mini werd geen massa geproduceerde auto. Fabriekswerker Albert Green zette de Mini binnen 7 uren in elkaar met nagenoeg geen machines. Een hele klus als je bedenkt dat er toen minstens 3016 bouten en schroeven in de Mini zaten. Albert werd aangeboden om de Mini rechten te kopen, maar hij zag er vanaf. De Mini met registratie 621 AOK werd uiteindelijk gebracht naar het British Motor Heritage Centre, waar Sir Alec het copyright maakte. In 1959, kwamen de eerste Mini´s binnen 2 uur van de lopende band. Niemand kon toen nog het jarenlange succes van dit kleine legendarische autootje vermoeden. In Nederland rijden nu nog zo’n 6.000 klassieke Mini’s met hun trotse eigenaren rond.